Matbespisning

Sedan många år tillbaka ger Sam-Hjälp stöd till en matbespisning i utkanten av staden Tirgu Mures i Rumänien.

Det är ett stort slumområde där det bor ca 2000 romer. Här lever de flesta familjerna i hyddor byggda av lera och byggavfall. Många både barn och vuxna far riktigt illa i stor fattigdom. I detta område försöker Sam-Hjälp ge stöd på olika sätt till de vuxna som skulle kunna leda till en försörjning. Det är ett tufft uppdrag som ofta misslyckas. Här görs också många insatser för barnen.

forts

”De dagar barnen inte får mat här letar vi efter mat bland soporna.”

För att lindra den värsta hungern för barnen i området finns här en matbespisning. I ett enkelt kök som är inrett i ett uthus tillagas mat fem dagar i veckan. Hit kommer ca 100 barn dagligen för att få lagad, varm och näringsriktig mat. För många av barnen är detta den enda lagade maten de får.

När maten i de stora grytorna är färdiglagad portioneras den ut i skålar, grytor och andra kärl som barnen tidigare har lämnat in. Barnen står utanför staketet och väntar längtansfullt på att just deras skål ska langas ut. När de väl får sin skål i handen åker fingrarna snabbt ner i maten för att sen genast langa in i munnen för att börja äta. De flesta sätter sig på marken och äter med stor koncentration. Att de är hungriga räder ingen tvekan om. Denna katastrofhjälp är i nuläget nödvändig. Hela tiden pågår ett arbete bland familjerna i förhoppning att det ska leda till en hållbar förändring som kan förbättra levnadsvillkoren för dem.

Ge en gåva till matbespisning

Ditt bidrag gör skillnad!

Close Bitnami banner
Bitnami